Oświadczenie zarządu Unii Leszno

Po ostrej kłótni Nicki'ego Pedersena oraz Piotra Pawlickiego w meczu VI rundy Enea Ekstraligi, kiedy to leszczynianie podejmowali tarnowian, zarząd klubu wydał oświadczenie w tej sprawie.

Oświadczenie Zarządu Unii Leszno Sportowa S. A. odnośnie wydarzeń z dnia 1 czerwca 2014 r.

Zarząd Unii Leszno S. S. A. po rozpoznaniu sprawy dotyczącej zachowania Piotra Pawlickiego i Nickiego Pedersena, które miało miejsce w czasie meczu pomiędzy Fogo Unią Leszno a Grupa Azoty Unią Tarnów w dniu 1 czerwca 2014 r. jednogłośnie postanowił odstąpić od wymierzenia kary obu zawodnikom jednocześnie uwzględniając wniosek zawodników o nałożenie na nich obowiązku zakupu po 100 biletów każdy dla dzieci na następny mecz pomiędzy Fogo Unią Leszno a Unibaxem Toruń.

Uzasadniając powyższą decyzję podkreślić należy, iż w dniu 8 czerwca 2014 r. Zarząd Unii Leszno Sportowa Spółka Akcyjna spotkał się z zawodnikami Piotrem Pawlickim i Nickim Pedersenem. W czasie spotkania obaj zawodnicy zajęli stanowisko odnośnie swojego zachowania podczas meczu pomiędzy Fogo Unią Leszno a Grupa Azoty Unią Tarnów. Wszelkie pojawiające się wątpliwości zostały przez zawodników wzajemnie wyjaśnione, co należy podkreślić z dużym zadowoleniem. Jednocześnie obaj zawodnicy zaproponowali zakup po 100 biletów na zbliżający się mecz pomiędzy Fogo Unią Leszno a Unibaxem Toruń.

Uwzględniając stanowisko obu zawodników jak również ich bardzo pozytywną postawę, ale mając jednocześnie na uwadze to, iż takie zachowania nie powinny mieć miejsca w czasie meczu żużlowego, zwłaszcza odbywającego się w Dzień Dziecka, Zarząd Klubu postanowił uwzględnić propozycję zawodników dotyczącą nałożenia na nich obowiązku zakupu po 100 biletów dla dzieci na najbliższy mecz żużlowy odbywający się w Lesznie.

Piotr Walkowiak